Βιβλιοθήκη Αρχείου Ιστορικής Μνήμης της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας

Βιβλιοθήκη

Κρατάμε τη φλόγα αναμμένη

Εθνική Αντίσταση – ΔΣΕ

Βιβλιοθήκη

https://ethniki-antistasi-dse.gr/bibliotheca.html

Στην σελίδα αυτή θα βρείτε σπάνια βιβλία για την Εθνική Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, καλή ανάγνωση.

Αναγνωστήριο
Στην σελίδα αυτή θα βρείτε σπάνια βιβλία για την Εθνική Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, καλή ανάγνωση.

Δημήτρη Ν. Κατσή-Το ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΔΣΕ 1946-1949

Ο Δημήτρης Κατσής ανήκει στη γενιά εκείνη των λαϊκών αγωνιστών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την εκπλήρωση των πιο υψηλών ιδανικών της λευτεριάς, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προόδου. Ταγμένος μέχρι το τέλος στον σκοπό αυτό και συναισθανόμενος την ευθύνη της γενιάς του ως προς τις επόμενες γενιές μετέφερε σε περισσότερες από δυόμισι χιλιάδες σελίδες χαρτί, μέσα από τις δικές του αναμνήσεις αλλά και από τη συγκέντρωση μαρτυριών άλλων αγωνιστών, πολύτιμα πετράδια ιστορικής μνήμης, συμβάλλοντας στην καταγραφή της Ιστορίας της ηρωικής εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Από την Τασκένδη της πρώην ΕΣΣΔ ακόμα, όπου έζησε πολιτικός πρόσφυγας για 38 χρόνια, ξεκίνησε την έρευνά του και μέσω αλληλογραφίας άρχισε να συγκεντρώνει το υλικό. Ακούραστος ερευνητής, μετά τον επαναπατρισμό του ταξίδεψε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και συνάντησε μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, κατέγραψε μαρτυρίες και αναμνήσεις και συγκέντρωσε φωτογραφικό υλικό και βιογραφικά στοιχεία εκατοντάδων αγωνιστών που συμπεριέλαβε στην εξάτομη σειρά των βιβλίων του με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΔΣΕ, 1946-1949».​

Κώστας Πουρναράς (Κώστας Μπόσης το αγωνιστικό-λογοτεχνικό του ψευδώνυμο)

Ο Κώστας Πουρναράς (Κώστας Μπόσης) γεννήθηκε στη Χώσεψη (Κυψέλη) Άρτας το 1908. Από νεαρή ηλικία στάθηκε στο πλευρό των αδικημένων και καταπιεσμένων, στρατεύτηκε στην υπόθεση του δίκιου τους και αφιέρωσε την ζωή και το έργο του στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Υπηρέτησε δάσκαλος στη Θράκη και στα καμποχώρια της Αρτας, Ανέζα και Νεοχώρι. Μέχρι σήμερα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μιλούν με θαυμασμό και συγκίνηση για «το δάσκαλο με το πλατύ χαμόγελο και τη μεγάλη καρδιά που περίμενε να πληρωθεί για να μοιράσει το μισθό του σε φτωχούς και ανήμπορους ενώ αυτός ζούσε ασκητικά…», όπως καταγράφεται σε μαρτυρία του μεγάλου μας φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα.

Το 1930 ο Κώστας Πουρναράς εντάχτηκε στο ΚΚΕ. Στη διάρκεια της φασιστικής μεταξικής δικτατορίας συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και εκτοπίζεται. Η Γερμανική Κατοχή θα τον βρει στον Αη Στράτη. Εκεί, τον χειμώνα του 1941-42 θα επιζήσει από την τρομαχτική μάχη με την πείνα, που οι δεσμοφύλακες επέβαλλαν στους εξόριστους για να τους αποσπάσουν «δήλωση μετάνοιας». Από την ασιτία θα χάσουν τη ζωή τους 33 κομμουνιστές, αρνούμενοι να προδώσουν την ιδεολογία τους. Την εμπειρία του αυτή θα μεταφέρει αργότερα στο μνημειώδες έργο του «Αη Στράτης, η μάχη της πείνας των πολιτικών εξόριστων στα 1941», που πρωτοεκδόθηκε το 1947 από το Εκδοτικό της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τον Αη Στράτη με τους επιζήσαντες εξόριστους θα δραπετεύσει και θα ενταχτεί στον ΕΛΑΣ. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας φυλακίζεται και εξορίζεται για τη δράση του. Δραπετεύει και ξαναβγαίνει στο βουνό για να ενταχτεί στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ).

Μέρος από το λογοτεχνικό του έργο:

Αν σας άρεσε το άρθρο, μπορείτε να το διαδώσετε

ή να το εκτυπώσετε (Εκτύπωση)

© Copyright 2017 Εθνική Αντίσταση – ΔΣΕ – All Rights Reserved

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s