Αναδημοσίευση

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη παρουσιάζει απόψε ο ΑΝΤ1, για το θέμα των αγνοουμένων μας. ΚΥΠΡΟΣ https://www.youtube.com/embed/cvT8B_LgeHw
Ανάρτηση νέου 21/01/2021 20:30
Τελευταία ενημέρωση 21/01/2021 20:30
TAGS:

Μάριος Αδάμου
Αποκάλυψη ΑΝΤ1: Κάτω από τη σημαία-έκτρωμα στον Πενταδάκτυλο ομαδικός τάφος αγνοουμένων πεσόντων
331 προβολές•21 Ιαν 2021
ANT1 comcy
23,7 χιλ. εγγεγραμμένοι
Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα κρύβεται στα σπλάχνα του Πενταδακτύλου.
Οστά αγνοουμένων της τουρκικής Εισβολής είναι θαμμένα κάτω από την τεράστια σημαία της ντροπής που πληγώνει τις νότιες πλαγιές της κατεχόμενης οροσειράς.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, σε πηγάδι στην περιοχή των χωριών Συγχαρί και Βουνό, βρίσκεται ομαδικός τάφος αγνοουμένων, ο οποίος επιχωματώθηκε για να κατασκευαστεί το 1987 το εκτρωματικό σύμβολο του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν στον ΑΝΤ1 ότι το συγκεκριμένο πηγάδι χρησιμοποιήθηκε ως χώρος ομαδικής ταφής Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά πολεμώντας στις μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή τον Ιούλιο του 1974, και οι σωροί τους περισυνελέγησαν από τον στρατό εισβολής.
Στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν διεξαχθεί σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της Τουρκικής Εισβολής αλλά και τις πρώτες μέρες της εκεχειρίας.
Στο Συγχαρί είχε την έδρα του το ηρωικό 361 Τάγμα Πεζικού, ενώ σε κοντινή απόσταση στις 23 Ιουλίου 1974, πρώτη ημέρα της εκεχειρίας, η 181 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού υπό τον αντισυνταγματάρχη Στυλιανό Καλμπουρτζή, έπεσε σε ενέδρα των Αττίλων, με αποτέλεσμα σχεδόν την ολοκληρωτική καταστροφή της.
Γνωρίζουν και προκαλούν
Την ύπαρξη του ομαδικού τάφου των αγνοουμένων του 1974, που βρίσκεται κάτω από τη σημαία-έκτρωμα στον Πενταδάκτυλο, γνωρίζουν αξιωματούχοι του κατοχικού καθεστώτος, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρξει η οποιαδήποτε προσπάθεια για ανασκαφή του συγκεκριμένου χώρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας του Ερσίν Τατάρ, Ρουστέμ Τατάρ, είχε διατελέσει για πολλά χρόνια εκπρόσωπος της Τουρκοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, άρα και ο ίδιος κατοχικός ηγέτης γνωρίζει.
Οι κατοχικές αρχές, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, όχι μόνο δεν δίνουν πληροφορίες και αρνούνται να υποδείξουν χώρους ταφής, αλλά συνεχίζουν να προκαλούν, εν μέσω μάλιστα των προετοιμασιών για πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά το απάνθρωπο πικνίκ του Ταγίπ Ερντογάν στην περίκλειστη Αμμόχωστο, οι ιταμές τουρκικές προκλήσεις σε χώρους όπου μαρτύρησαν και εξακολουθούν να αγνοούνται συμπατριώτες μας, συνεχίστηκαν χθες, με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τάταρ να σπεύδει στο Συγχαρί για να επιθεωρήσει τις εργασίες που διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες για ανάδειξη του συμβόλου της κατοχής.
Μάλιστα σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τις εργασίες συντήρησης του συμβόλου της κατοχής ως «εθνικό και πνευματικό καθήκον».
Οι εργασίες θα διαρκέσουν περίπου τρεις εβδομάδες και θα χρησιμοποιηθούν τριάντα τόνοι κόκκινης και άσπρης μπογιάς.
- TAGS:

Μάριος Αδάμου
Αντιγράφοντας
αυτολεξεί
(αν μου επιτρέπεται)
προκειμένου να αφυπνίσει !!!
Προσπαθώ να φανταστώ πως είναι να αφήσεις το σπίτι σου, τα πράγματα σου, τα βιβλία σου, τις φωτογραφίες σου, τις αναμνήσεις σου, την ζωή σου όπως την έχεις ζήσει μέχρι τότε και να πρέπει να φύγεις, να φύγεις τρέχοντας για να γλυτώσεις, να φύγεις και να μην τα ξαναδείς ποτέ πια.
Προσπαθώ να φανταστώ πως είναι να έχεις χάσει δικούς σου ανθρώπους, τον πατέρα σου, το παιδί σου, το αδέλφι σου, στην αναταραχή και να μην ξέρεις εάν ζουν ή εάν πέθαναν. Να έχουν περάσει 10, 20, 30, 40 χρόνια και να μην έχεις νέα τους. Να ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι έχουν πεθάνει αλλά να μην σε αφήνει η ελπίδα που γεννά η βαθιά αγάπη να ησυχάσεις ούτε για μία μέρα. Να μην έχεις καν έναν τάφο για να τους κλάψεις, να κοιμάσαι και να ξυπνάς και να μην ξέρεις τι έγινε, και να ξέρεις ότι δεν είχαν την αξιοπρέπεια μίας χριστιανικής ταφής, ούτε καν αυτό.
Να βλέπεις κάθε ημέρα το σπίτι σου από μακριά, να το νιώθεις δικός σου και να είναι ξένο, κατειλημμένο. Να βλέπεις το βουνό σου από μακριά με την σημαία του εχθρού σου, του εισβολέα, του καταπατητή επάνω του. Μία σημαία που την έβαλαν εκεί για να σε ειρωνεύεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή.
Και ξαφνικά να μαθαίνεις ότι κάτω από αυτή την άθλια, την ελεεινή ζωγραφισμένη στο χώμα σημαία, κάτω από αυτή την χρωματισμένη ύβρι. Εκεί σε αυτό το χώμα, στην γη σου, που την ανέχεται, να υπάρχουν κόκκαλα σφαγιασθέντων, κόκκαλα που να μπορεί να είναι του παιδιού σου, του πατέρα σου, του αδελφού σου. Και να μην σου επιτρέπουν καν την αυτονόητη, την στοιχειωδώς, την ουσιωδώς ανθρώπινη πράξη της ανακομιδής, της ταυτοποίησης, της αξιοπρεπούς ταφής. Δεν ξέρω πως θα μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το βίωμα, πραγματικά δεν ξέρω πως το διαχειρίζονται.
Είναι τόσα πολλά από την τραυματική εμπειρία της Κύπρου που είναι δύσκολο για έναν Ελλαδίτη να κατανοήσει. Αυτό το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο νησί. Το δεύτερο πράγμα που κατάλαβα είναι ότι μόνο κοινωνώντας στην ουσία αυτών των τραυμάτων, στην ουσία αυτής της εμπειρίας θα μπορούσα να κατανοήσω την ουσία της Ελληνικότητας. Θα μπορούσα να καταλάβω τι σημαίνει να είσαι Έλληνας. Τα τρία χρόνια που έζησα στην Κύπρο με δίδαξαν περισσότερα για το τι σημαίνει Ελλάδα και τι σημαίνει να είσαι Έλληνας από ότι όχι μία αλλά τρεις ολόκληρες και γεμάτες ζωές στην πλατεία Κολωνακίου, στα καφέ του Παλαιού Φαλήρου και στα σοκάκια του Πειραιά δεν θα μπορούσαν ποτέ να με διδάξουν.
Xenis Xenofontos
8 ώρ. ·
Σήμερα εμφανίστηκε μπροστά μου σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αυτός ο πίνακας. Η κραυγή του σπαρακτική και δεν χωράνε λέξεις…Πολλά συγχαρητήρια στον δημιουργό!