To απόλυτο έγκλημα κατά του ελληνισμού της Ανατολής….

Αναδημοσίευση

Ένα blog του Βλάση Αγτζίδη

«Und ich dachte immer»

https://kars1918.wordpress.com/2018/12/18/smyrna-1922/?fbclid=IwAR2KR5mLIqGYluJNKuCYQxpr8aFDIF0i8OwKU4_UV05u9QBFGrIRDvIUUL0

Posted 18/12/2018
Filed under: ΑκροδεξιάΓενοκτονία στην ΑνατολήΕθνικό ΖήτημαΘεωρίαΙστοριογραφίαΚεμαλισμόςΜικρά ΑσίαΜνήμεςΜουσταφά ΚεμάλΠρόσφυγεςΡατσισμόςΤουρκία |Ειναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (Γούναρης, Πρωτοπαπαδάκης) είχαν απαγορεύσει την έξοδο των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και τους παρέδωσαν -συνειδητά προς σφαγή- στους Κεμαλικους:
https://kars1918.wordpress.com/2018/11/26/asia-minor-huff/. Όμως ξεπερνά κάθε αρρωστημένη φαντασία το γεγονός  ότι
εξέδωσαν και διαταγή για βύθιση των πλοίων που θα μετέφεραν προσφυγες……μιας και τα μόνα πλοία που θα έπλεαν χωρίς επίσημη άδεια στην εμπόλεμη περιοχή θα ήταν αυτά με πρόσφυγες από την ιωνική γη…

untitled

Η απόφαση εγκατάλειψης έλαβε τη μορφή διαταγής για παρεμπόδιση, ακόμα και βύθιση των πλοίων που πιθανόν θα μετέφεραν πρόσφυγες προς τα ελληνικά νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Η συγκεκριμένη διαταγή με την υπογραφή του υποναυαρχου Γ. Καλαμίδα, ο οποίος βρισκόταν επί του θωρηκτού «Λήμνος»,  δόθηκε μια ημέρα μετά την αναχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού αγήματος από τη Σμύρνη.

Η ημερομηνία έκδοσης είναι 27 Αυγούστου με το παλαιό ημερολόγιο, δηλαδή 9 Σεπτεμβρίου με το νέο…

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα ο τουρκικός στρατός μπήκε στη Σμύρνη και ξεκίνησαν οι βιαιοπραγίες κατά του άμαχου πληθυσμού, που κορυφώθηκαν με την πυρπόληση της πόλης 4-5 ημέρες μετά…..

Το νέο αυτό ντoκουμέντο που συμπληρώνει το παζλ, έφερε στο φως ο Δημήτρης Παντέλας του δικτύου Mikrasiatis.gr

ioniki-politistiki-stegi-ilioupolis-2013

Διαβάστε:

Ένα άγνωστο έγκλημα: Η απαγόρευση εξόδου των ελληνικών πληθυσμών από τη Μικρά Ασία….

Eλλάς και Μικρά Ασία: μια ανεξερεύνητη σχέση

H Σμύρνη και οι νεοελληνικές ενοχές

Το ’22 και η νεοελληνική ιδεολογία

Η Δίκη των Εξ, ο Άρειος Πάγος και ο δεξιός αναθεωρητισμός

Το βυθισμένο πλοίο στον κόλπο της Σμύρνης. Μια ιστορία που έγινε αλλιώς

Γενοκτονία ή Εθνοκάθαρση; Δύο συνεντεύξεις για το «επίμαχο» ζήτημα

Ο ΠΡΟΛΟΓΟΣ στο: M. Housepian-Dobkin, «ΣΜΥΡΝΗ 1922»

Μικρασιατική Τραγωδία: Oι έμποροι Κεμαλιστές, οι αγοραστές Γάλλοι, οι μεταφορείς Βρετανοί…

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: Γιατί ηττήθηκαν οι Έλληνες;

Ο Χεμινγουαίη για την ήττα στη Μικρά Ασία

Smyrna ablaze• Stories of massacre

-ΓΙΑΣΑΣΙΝ (ζήτω ο) ΓΟΥΝΑΡΗΣ

Kεμαλισμός και νεοελληνική ιστοριογραφία

O αντιπροσφυγικός αναθεωρητισμός σε μέρη τρία

2 Σχόλια

 1. Βλάσης Αγτζίδης on 06/09/2019https://www.ionianet.gr/mia-ektesi-tou-vlassi-atzidi-gia-thn-katastrofi-ths-smurnis/
  https://www.mixanitouxronou.gr/ta-ntokoymenta-tis-katastrofis-tis-smyrnis-mesa-apo-fotografies-kai-eikastika-erga/?fbclid=IwAR25URAb_loIB7rZ3OyJ6sbr7yT27WHvRb67andtWgh7oFkp1n86T4LrLXg
  https://www.presspublica.gr/mia-ekthesi-toy-vlasi-agtzidi-gia-tin-katastrofi-tis-smyrnis/?fbclid=IwAR3UWTdLAof4I18ej7nWIYg8CMSZVF9CAWabsoAM4-keqPo5j-vGxGeWHA4
  https://tvxs.gr/news/alles-texnes/mia-ekthesi-toy-blasi-agtzidi-gia-tin-katastrofi-tis-smyrnis
  https://amarysia.gr/ebook/2568#dflip-df_233069/35/
  http://mpelalisreviews.blogspot.com/2019/09/blog-post_93.htmlΑπάντηση
 2. Βλάσης Αγτζίδης on 04/10/2019Η καταστροφή της Σμύρνης μέσα από το Ημερολόγιο του Κ. Φαλτάϊτς-Σε πρώτη δημοσίευση από το ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ
  ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑΣε συνεργασία με το Μουσείο και την οικογένεια ΦΑΛΤΑΙΣ -σε πρώτη δημοσίευση από το ΄΄ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΛΑΡΗ΄΄ κοινοποιούμε αποσπάσματα από το ανέκδοτο ημερολόγιο του πολεμικού ανταποκριτή, διόπα στο θωρηκτό Αβέρωφ και συγγραφέα Κωνσταντίνου Φαλτάϊτς
  Σε ένθεση φωτογραφίες από τα αντίστοιχα χειρόγραφα.Η μεταγραφή των χειρογράφων του Κ. Φαλτάϊτς έχει γίνει από την Αναστασία Φαλτάϊτς και τον Αείμνηστο Μάνο Φαλταϊτς Τα πρωτότυπα και όλο το ανέκδοτο υλικό βρίσκονται στο Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάϊτς στην Σκύρο. Το δημοσίευμα επιμελήθηκε η εγγονή του Άννα.Ν.ΜποζίνηΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ(Από την ΑΝΝΑ ΦΑΛΤΑΙΤΣ)Επτά ημέρες μετά την αποχώρηση του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από την Μικρά Ασία (24 Αυγούστου 1922 με το παλαιό ημερολόγιο) και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού, του Μουσταφά Κεμάλ και των ατάκτων του, άρχισε η καταστροφή της Σμύρνης.Στο ημερολόγιό του, ο Κώστας Φαλτάϊτς μας περιγράφει την άφιξη του αμερικανικού πολεμικού πλοίου Simpson, που μετέφερε το μήνυμα της καταστροφής, αλλά και την εικόνα αδιαφορίας στην Αθήνα για τα όσα συμβαίνουν στην Σμύρνη.Η καταστροφή της Σμύρνης1 Σεπτεμβρίου (1922)Ένα αμερικανικόν πολεμικόν « Το Σίμψων» έφερε το μήνυμα της μεγάλης συμφοράς.
  Όλη η Σμύρνη σφαγιάζεται και καίεται. Ό,τι είχα προβλέψει γίνεται με τον πιο φρικιαστικό πιο απίστευτον ακόμη τρόπον.
  Ένας από τους σωθέντας εις το πλοίον, ο Σλαύος Τρίβουλιτς, μου λέγει:
  -Αυτή τη στιγμή θα είναι στην Σμύρνη περισσότερα από 30.000 πτώματα χριστιανών. Όλη η Σμύρνη καίεται. Οι Τούρκοι βάζουν φωτιά παντού. Από την πούντα ως το Διοικητήριο και επάνω όλα είναι μια φλόγα όλα τα προάστια σφάζονται, και ο κόσμος όλος είναι συγκεντρωμένος στην παραλία και χτυπιούνται από τους τούρκους.Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Evening World» με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 1922 που αναφέρεται στην καταστροφή της Σμύρνης. Στην κεντρική φωτογραφία φαίνεται το αμερικανικό πολεμικό Simpson-Και δεν προστατεύουν τους Χριστιανούς τα χριστιανικά πλοία των Δυνάμεων;
  -Ποιος να τους προστατεύση; Δεν χτυπά κανένα πλοίο. Μόνον οι Αμερικανοί έρριψαν μερικάς βολάς με μιδραλλιοβόλο κατά την πούντα και όλοι οι τούρκοι που έσφαζαν εσκορπίσθησαν αμέσως.
  Ο Σλαύος αυτός βλέπει τον Πειραιά σε όλη του την κίνηση και τη ζωή, και μου φωνάζει.
  -Μα δεν λυπάσθε σεις, δεν ξεύρετε ότι την στιγμή αυτή σφάζονται όλα τα αδέλφια σας;
  Πώς να δικαιολογήσω την τόσην αδιαφορίαν μας, του είπα:
  -Ο κόσμος δεν έμαθαν ακόμη τίποτα.
  -Αν είχαν ενδιαφέρον, μου λέγει ο Σλαύος αυτός, θα τάξεραν όλα χωρίς να τα μάθη.Η ιδέα ότι ο ανθρώπινος πόνος είναι ο μεγαλύτερος προφήτης μου έχει γίνει πιά αληθινή πεποίθησις. Τάχα οι προφήται των Εβραίων που έβλεπαν την αδιαφορίαν του λαού αυτού σε κάθε ηθικό και εσηκώθησαν να αντιδράσουν γιατί πονούσαν τους ανθρώπους αυτούς, δεν μπορούμε έτσι να καταλάβωμε γιατί ήσαν προφήται.Το άγγελμα της μεγάλης σφαγής διαδίδεται τώρα τας πρώτας βραδυνάς ώρας στας Αθήνας από το ένα στόμα στο άλλο, αλλά κανένας δεν πιστεύει, γιατί κανένας δεν αισθάνεται.
  -Δεν είναι έτσι, αδερφέ, μου λέγει, στην « Αργολίδα» το καφενείο ο Ζαχαρίας ο Παπαντωνίου, παρά πάνω από 1000-1500 ανθρώπους δεν θα έχουν σφαγή. Μην ακούτε στας υπερβολάς αυτών που έρχονται τρομαγμένοι.
  Του λέγω:
  -Είμαι βέβαιος πως θα είναι το κακό πολύ μεγαλύτερο. Στα μικρά πράγματα η διάδοσις και η φαντασία οργιάζει, όταν όμως μια συμφορά είναι μεγάλη φαίνεται ότι δεν μπορεί να σχηματίσει όλο της τον κύκλο, και η διάδοσις είναι πάντοτε πολύ πιο κάτω από την πραγματικότητα.
  Φέρνω το μήνυμα της καταστροφής στον Λαχανοκάρδη. Δεν πιστεύει και μου κάνει λεπτομερή εξέτασιν πώς και από πού τα έμαθα όλα, ενώ εγώ του έλεγα ότι πρέπει να βγούμε αύριο με μεγάλο πένθιμο περιθώριο, αλλά δεν μπορώ να τον πείσω.
  -Όλο υπερβολικός, μου λέγει, είσαι συ, όλο υπερβολικός.
  Η αγανάκτησις που με κατείχεν εναντίον του ανθρώπου αυτού, που αν ήθελε να μπή στον δικό μου πόνο από τόσας ημέρας αν με άφηνε να γράψω εκείνα τα οποία και για την Ερυθραία και για τας σφαγάς ήξευρα που θα εγίνοντο, ξέσπασε και έφυγα λέγοντας ότι δεν μπορώ να μείνω πιά σε μια τέτοια εφημερίδα έφυγα θυμωμένος χωρίς να με νοιάζει πιά για τίποτα.
  Επήγα και πάλι στον κ. Μπούσιον το βράδυ και του είπα να διατάξη η Κυβέρνησις αντίποινα εις την Μακεδονίαν και την Θράκην. Μου είπε με αδιαφορίαν:
  -Δεν μπορούμε να κάνωμε τίποτα, είπε. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα κάνωμε κάτι που δεν θα το κάνωμε.Η αδιαφορία και το φλέγμα του ανθρώπου αυτού με εξόργιζε. Τι είδους άνθρωπος λοιπόν, είναι αυτός να μην εννοή ότι με την θέρμανσιν του ανθρωπίνου αισθήματος μπορεί να ενεργήση και να σώση κάτι κανείς.

  Τα θέατρα σήμερα την νύχτα είναι πάλι ανοιχτά και παίζουν. Ο κόσμος στο θέατρο της Κυβέλης όπου παίζουν την «Κίτσα σίμυ» (;) γελά και η μουσική χτυπά εύθυμα τραγουδάκια.
  Μπήκα μέσα να δω την ψυχαγωγία του κόσμου και έφυγα αηδιασμένος.Είναι, λοιπόν και αι Αθήναι η άτιμη και πουλημένη πόλις που προορίζεται να καταστραφή με τη σειρά της και αυτή αφού δεν αισθάνθηκε την συγκίνηση της καταστροφής της μεγαλυτέρας ύστερα από αυτήν ελληνικής πόλεως και την σφαγήν και καταστροφήν όλου του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.Η αηδία μου ήταν περισσότερον από μεγάλη και μου ήρχετο διάθεσις να κάνω εμετόν.
  …Η Σμύρνη λοιπόν σφάζεται και καίεται όλη. Πεντακόσιαι χιλιάδες Χριστιανοί σφάζονται ή θα σφαγούν.
  Θυμήθηκα τα λόγια του Τρίβουλιτς:
  – Υπάρχει κανένας τρόπος να σωθούν αυτοί οι άνθρωποι, τον είχα ρωτήσει.-Για μένα, είπεν, όλοι οι Χριστιανοί είναι χαμένοι.http://arxiokallari.blogspot.com/2013/09/blog-post.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s