Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος Fortunoff του Πανεπιστημίου του Yale

Στο ΑΠΘ το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών από επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος Fortunoff του Πανεπιστημίου του Yale

Την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 στις 12.00 μμ. θα παρουσιαστεί το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών Fortunoff του Πανεπιστημίου του Yale στο οποίο και έχει πρόσβαση η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ Αιμίλιος Μαυρουδής και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, Αγγελική Χατζηγεωργίου.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του Οπτικοακουστικού Ιστορικού Αρχείου από το διευθυντή του Αρχείου Fortunoff, Stephen Naron, τον Επίκουρο Καθηγητή Γεώργιο Αντωνίου της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και την ιστορικό Ξένια Αγορογιάννη, Γραφείο Προσκτήσεων Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ.

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό Αρχείο δημιουργήθηκε το 1981. Έκτοτε, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλους φορείς κατάφερε να συγκεντρώσει και καταγράψει σε οπτικοακουστική μορφή περίπου 4.400 μαρτυρίες επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, με βιντεοσκοπήμενο υλικό άνω των 12.000 ωρών. Το αρχείο, πλήρως ψηφιοποιημένο, αποτελεί μια online πρωτογενή πηγή προφορικών μαρτυριών για τις ανθρωπιστικές και τις κοινωνικές επιστήμες. Η δυνατότητα πρόσβασης του Αριστοτελείου σε αυτό δόθηκε δωρεάν, κατόπιν συμφωνίας με το Αρχείο Fortunoff. Αποτελεί ένα ζωντανό και ουσιαστικό τμήμα της ηλεκτρονικής συλλογής της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του ΑΠΘ και επίσης αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης, καθώς περιέχει σημαντικό αριθμό (~100) μαρτυριών Ελλήνων Εβραίων.

Yale Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies

Yale Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies

Συνδρομή ΑΠΘ

https://www.lib.auth.gr/el/yale-fortunoff?fbclid=IwAR2GnLg2k-pdhYlC10h0ilvU6Z3NLv2_faATnCrTMEOSHEyeviSyKF87vBw

To Yale Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies είναι μία συλλογή του Τμήματος Χειρογράφων και Αρχείων της Βιβλιοθήκης του Yale (Yale University Library’s Department of Manuscripts and Archives). Πρόκειται από τις πρώτες συλλογές προφορικών μαρτυριών που δημιουργήθηκαν για το Ολοκαύτωμα.
 Η δημιουργία του Αρχείου ξεκίνησε το 1979 με την βιντεοσκόπηση επιζώντων και μαρτύρων του Ολοκαυτώματος (the Holocaust Survivors Film Project). Tο 1981 η αρχική συλλογή μαρτυριών δωρίζεται στο Πανεπιστήμιο του Yale και την επόμενη χρονιά ξεκινά η λειτουργία του Αρχείου για τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο κοινό.

Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερες από 4.400 μαρτυρίες  ανθρώπων που βίωσαν τις διώξεις των Ναζί (περισσότερες από 12.000 ώρες ηχογράφησης). Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική, την Ευρώπη και το Ισραήλ και είναι στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες.

Για την αναζήτηση στο αρχείο προφορικών μαρτυριών απαιτείται η πρότερη εγγραφή στο αρχείο. Συμβουλευθείτε τις οδηγίες εγγραφής και αναζήτησης στην παρακάτω σελίδα: Yale Fortunoff Video Archive – Search the Archive  
 

Σύνδεσμος

Πλήρες κείμενο: 

Εν μέρει

Μορφή πληροφορίας: 

Βίντεο

Ήχος

Κείμενο

Λογότυπος Yale Fortunoff Video Archive for Holocaust Testimonies

Εκπαιδευτικό υλικό: 

Αναζήτηση – Οδηγίες εγγραφής

Copyright © 2022 — Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε με την Βιβλιοθήκη ΑΠΘ μέσω του Ρωτήστε μας!
Οι βιβλιοθηκονόμοι μας θα σας απαντήσουν εντός τριών εργάσιμων ημερών.
Τηλεφωνική επικοινωνία:
Διεύθυνση: 2310 995348
Γραμματεία: 2310 995354
Εξυπηρέτηση: 2310 995390, 2310 995388

https://www.lib.auth.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s