ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος: «Πορεία στο χρόνο» – Η ΕΡΤ ιχνηλατεί την ιστορία των Γιαννιωτοεβραίων | Πέμπτη 27.01.2022

Αρχική  EΡΤ2  ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος: «Πορεία στο χρόνο» – Η ΕΡΤ ιχνηλατεί την…

18 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΤ2 – Τροποποίηση προγράμματος

Σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα της ΕΡΤ2 μεταβάλλεται ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 27/1/2022

—————————–

22:00 ΞΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ / ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΚΑΪΖΕΡ»

23:50 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ: «ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»  Α’ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Κ8  W

Η ΕΡΤ, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου), ιχνηλατεί την ιστορία των Γιαννιωτοεβραίων, μεταδίδοντας από την ΕΡΤ2, την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 στις 23:50, το ντοκιμαντέρ «Πορεία στο χρόνο».

Ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2021.

Η Εβραϊκή Κοινότητα Ιωαννίνων υπήρξε το κέντρο του Ελληνόφωνου Ρωμανιώτικου Εβραϊσμού για αρκετούς αιώνες. Με την ενεργή  παρουσία της στα Γιάννενα, από τη βυζαντινή εποχή μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή της πόλης, που αποτυπώνεται ως σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της.

Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ γίνεται προσπάθεια ανάδειξης της πολυκύμαντης ιστορίας των Γιαννιωτοεβραίων.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην έλευση και στη διαχρονική παρουσία των Εβραίων στα Γιάννενα, στις ενδοκοινοτικές και διακοινοτικές σχέσεις τους, στην κοινωνική διαστρωμάτωση, στη μέριμνα για την εκπαίδευση, στην εθιμική ζωή και στους επηρεασμούς που δέχθηκαν από τις χριστιανικές παραδόσεις της περιοχής.
Ιχνηλατείται, επίσης, η καλλιέργεια του αντισημιτισμού στην περιοχή, παρουσιάζεται η ενσωμάτωση των Γιαννιωτοεβραίων στο Ελληνικό Εθνικό Κράτος, καθώς και η συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες και στην Εθνική Αντίσταση.

Η έρευνα επικεντρώνεται και στον εκτοπισμό της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας, τον Μάρτιο του 1944 από τους ναζί, αγγίζοντας επίμαχα ζητήματα, τα οποία μέχρι τις ημέρες μας συνεχίζουν να αποσιωπούνται ή να υποφωτίζονται, όπως η στάση των τοπικών αρχών και των πολιτών στον εκτοπισμό, καθώς και η αρπαγή των περιουσιών τους.

Σημεία προβληματισμού, επίσης, αποτελούν και η σιωπή της μνήμης που ακολούθησε τα τραγικά γεγονότα του εκτοπισμού, η ανάδυσή της στη δημόσια σφαίρα στα τέλη του 20ού αιώνα, καθώς και το φαινόμενο της μετα-μνήμης σε σχέση με τις μελλοντικές γενιές, τις οποίες απειλεί ένας νέος ρατσιστικός λόγος που αναπτύσσεται επικίνδυνα στην υφήλιο από ακροδεξιά και ξενοφοβικά κινήματα.

Έρευνα-παρουσίαση: Παναγιώτης Τζόκας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Παπανικήτας
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Κατσούλης

————————

ΕΤΙΚΕΤΕΣ«ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»ΓΙΑΝΝΙΩΤΟΕΒΡΑΙΟΙΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΡΤ2 ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΟΚΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s