Διεθνής Hμέρα Mνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος – 27 Ιανουαρίου: ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Σύνταξη Διδώ Γεωργούλα

Η 27η Ιανουαρίου έχει ανακηρυχθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (που λήφθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2005) ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Τιμώντας την ημέρα μνήμης αυτή το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» (παραγωγής 1993) του Γιώργου Πετρίτση.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

(video)

https://archive.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod-arxeio-mp4.php?f=0000007366/0000/media007366.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/wp-content/uploads/2021/01/%CE%9F%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BC%CE%B11.jpgRemaining Time-0:00FullscreenMute

Η συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς «Μαρτυρίες» του Γιώργου Πετρίτση διερευνά το θέμα του διωγμού των Εβραίων από τους Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες επιζώντων Εβραίων της Ελλάδας.

Η Ζάννα Σατσόγλου και ο Ερρίκος Λεβής, διασωθέντες του Ολοκαυτώματος, αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Ξετυλίγουν τις μνήμες τους από τη σύλληψη και μεταφορά τους στο Άουσβιτς, περιγράφουν την άγρια καθημερινότητα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, και μιλούν για την περιπέτειά τους μετά την εκκένωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, την πορεία φυγής μαζί με τους Γερμανούς και την επιστροφή στην πατρίδα.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής λόγος γίνεται για την προσπάθεια παροχής βοήθειας προς τους καταδιωκόμενους Εβραίους στην κατεχόμενη Ελλάδα, τις επιχειρήσεις διαφυγής και τις αποστολές προς την Μέση Ανατολή δια θαλάσσης. Οι Κώστας Νικολάου (ιατρός), Ολυμπία Παπαδούκα (ηθοποιός) και Σωτ. Παπαστράτης (πρώην βουλευτής) καταθέτουν σχετικές προσωπικές τους μαρτυρίες.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες πλαισιώνονται από πλούσιο αρχειακό υλικό που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης

Έτος παραγωγής: 1993

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s