ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

28 Οκτωβρίου στις 8:42 μ.μ.  · YouTube  · 

Άλλη μία πολύ ενδιαφέρουσα και άδικα, κατά τη γνώμη μου, παραγνωρισμένη ταινία για την Κατοχή και την Αντίσταση……Στην ταινία Ένας Γερμανός Στα Καλάβρυτα, σε σκηνοθεσία του Μεμά Παπαδάτου και σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μέσα από την ιστορία ενός Γερμανού αξιωματικού, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, που είχε πρωτοστατήσει στη σφαγή των Καλαβρύτων και επιστρέφει το 1963 για να βρει ένα θησαυρό που έκρυψε μαζί με δύο δωσίλογους γίνεται μια εκτεταμένη αναφορά στο ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, μια από τις φρικτότερες αγριότητες των Γερμανών στην Ελλάδα. Στην ταινία έχουμε ένα επικριτικό σχόλιο για την ατιμωρησία των εγκληματιών πολέμου και τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων που αδιαφορούσαν για τη δίωξη των εγκληματιών πολέμου, προτάσσοντας τις καλές σχέσεις με τη Δυτική Γερμανία και υποχωρώντας στις οικονομικές απειλές της.. Ο πρωταγωνιστής, ο Γιώργος Τζώρτζης, λέει χαρακτηριστικά «[….]Τον σφαγέα της Κρήτης τον δώσανε στους δικούς του, για να μην δυσαρεστηθεί η γερμανική αγορά που αγόρασε τα καπνά. Το ίδιο συνέβη και με τον Μέρτεν, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Θα δώσουν τον Κρούγκερ για τα καπνά, τα πορτοκάλια[…..]».Ήταν 81η ανάμεσα σε 87 ταινίες την σεζόν 1970-1971 με 21.578 εισιτήρια.

Από το βιβλίο μου Κινηματογράφος και Ιστορία. Η Κατοχή και η Αντίσταση στις ελληνικές ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους από το 1945 μέχρι το 1981, εκδόσεις ΚΨΜ, Αθήνα 2020.

Ένας Γερμανός Στα Καλάβρυτα (1970) [HD TVRip]

Ένας Γερμανός Στα Καλάβρυτα (1970) [HD TVRip]

6.199 προβολές1 Απρ 2018

LRS Productions Inc.

37 χιλ. εγγεγραμμένοι

Είδος: Περιπέτεια/Μυστήριο Ένας Γερμανός επιστρέφει μετά από χρόνια στα Καλάβρυτα, για να ξεθάψει ένα θησαυρό που είχε αφήσει την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, αλλά αναγνωρίζεται από τον γιατρό του χωριού. Ο γιατρός βλέπει στο πρόσωπό του τον αξιωματικό των ναζί που, κατά το ξεκλήρισμα του χωριού, είχε οδηγήσει τον πατέρα του στο εκτελεστικό απόσπασμα, μαζί με άλλους συγχωριανούς.

Με τους: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Τζώρτζης, Τόνια Καζιάνη, Νάσος Κεδράκας, Γιώργος Βελέντζας, Καίτη Γρηγοράτου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Σπύρος Καλογήρου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου Σκηνοθεσία: Μεμάς Παπαδάτος Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης Φωτογραφία: Συράκος Δανάλης Παραγωγός: Μεμάς Παπαδάτος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s