ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΟΚΟΣ (Κάμπος Ικαρίας 1906 – Καισαριανή 1 Μαΐου 1944)
Ο Γιώργος Κρόκος γεννήθηκε στον Κάμπο Ικαρίας το 1906. Ήταν δάσκαλος οργανωμένος στο ΚΚΕ. Άλλες πηγές τον παρουσιάζουν ως τροτσκιστή. Λόγω της πολιτικής του δράσης, το 1936 εξορίστηκε στον Άγιο Ευστράτιο από την Ασφάλεια του Κων/νου Μανιαδάκη, στενού συνεργάτη του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Κατάφερε ν’ αποδράσει από το νησί, όμως λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη εκ νέου από την Ασφάλεια και φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία.
Το 1941, μετά την κατάληψη της χώρας, παραδόθηκε στους Ιταλούς οι οποίοι τον μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Ψαχνά Ευβοίας. Τον Σεπτέμβριο του 1943, ύστερα από τη συνθηκολόγηση και την αποχώρηση των Ιταλών από την Ελλάδα, παραδόθηκε στους Γερμανούς, οι οποίοι τον μετέφεραν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Λάρισας.
Τελευταία του φυλακή ήταν το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Εκεί στις 8 το πρωί της Πρωτομαγιάς του 1944, την ώρα του γενικού προσκλητηρίου, άκουσε το όνομά του από τον διοικητή του στρατοπέδου Φίσερ και έκανε μερικά βήματα μπροστά, για να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους κρατούμενους, όπως έκαναν και ακόμα 199 συναγωνιστές του. Εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.
Ο Κρόκος άφησε πίσω του ένα μικρό σημείωμα, το οποίο πέταξε από το καμιόνι που τον μετέφερε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Το σημείωμα έγραφε:
«Να σταλή Άνναν Κ. Πλακίδη, Κάμπος Ικαρίας. Σας φιλώ όλους απ’ τον τόπο της εκτέλεσης, 1/5 πρωί».
Υ.Γ. Το 1936 κρατούμενος των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας. Αυτές τον παραδίδουν το 1941 στους Ιταλούς και αυτοί το 1943 στους Γερμανούς, οι οποίοι τον εκτελούν το 1944. Συνεπώς, αν θέλουμε να πούμε την ιστορία των 200 που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944, πρέπει να ξεκινήσουμε την αφήγησή μας από την περίοδο της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά και όχι από τα χρόνια της Κατοχής.
Φωτογραφία: Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, Φωτογραφικό Αρχείο, Συλλογή Δονδολίνου.