Αναδημοσίευση
Menelaos Charalampidis
Χθες στις 4:07 μ.μ.
1 ΜΑΪΟΥ 1944
Το βιβλίο του Σπύρου Τζόκα «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» και η πρόσφατη ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα», έκαναν ιδιαίτερα γνωστή την περίπτωση του κομμουνιστή πολιτικού κρατούμενου Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Ο Σουκατζίδης εκτελέστηκε με τους 200 κομμουνιστές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αρχειομαρξιστές και τροτσκιστές πολιτικούς κρατούμενους, την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Μαζί λοιπόν με τον Σουκατζίδη εκτελέστηκαν και άλλοι 199 πολιτικοί κρατούμενοι, θύματα του αντικομμουνισμού των γερμανικών αρχών κατοχής, αλλά κυρίως των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς όλοι τους είχαν συλληφθεί από την Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή. Σε προηγούμενη ανάρτηση αναφέρθηκα στον δάσκαλο Κώστα Τσίρκα. Εδώ θα αναφερθώ στον οικοδόμο Νίκο Πλακοπίτη.
Ο Νίκος Πλακοπίτης γεννήθηκε το 1907 στην Κοζάνη. Το 1927 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, τη νεολαία του ΚΚΕ. Η έντονη δράση του στην Κοζάνη τον έκανε ένα από τα πλέον σημαντικά τοπικά στελέχη του ΚΚΕ. Το 1934 ήταν Πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Κοζάνης «Αναγέννησις» και το 1936 εκδότης της εφημερίδας «Παλλαϊκό Μέτωπο» και βασικός ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» στην Κοζάνη. Για τη δράση του στο κομμουνιστικό κίνημα, ο Πλακοπίτης διώχθηκε από την Χωροφυλακή. Οι πρώτες συλλήψεις και εξορίες ήρθαν για τον Πλακοπίτη πριν από την επιβολή της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά. Το δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου απλά συνέχισε τη δίωξη μέχρι την παράδοσή του στους Γερμανούς τον Μάιο του 1941. Ο Πλακοπίτης εξορίστηκε στον Άγιο Ευστράτιο και τη Φολέγανδρο, επί δικτατορίας Μεταξά μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης κομμουνιστών της Ακροναυπλίας, το 1942 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λάρισα και το 1943 σε αυτό του Χαϊδαρίου. Από εκεί τον παρέλαβαν οι Γερμανοί την Πρωτομαγιά του 1944 και τον οδήγησαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής όπου και εκτελέστηκε με τους 200.
Περισσότερα για τον Νίκο Πλακοπίτη στο