«Η σιωπή σκοτώνει», ο εγγονός στρατιώτη της Βέρμαχτ ζητάει συγγνώμη για τα εγκλήματα των Ναζί στη Θεσσαλονίκη

του Απόστολου Μαγκαρδά *

THESSALONIKH-768x527

Εκατοντάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία μνήμης για τα 76 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό της πόλης της Θεσσαλονίκης, με Εβραίους, για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπίρκεναου. Οι συμμετέχοντες στην πορεία μνήμης είχαν μια σκέψη στο μυαλό τους, “Ποτέ ξανά”, όπως άλλωστε αναγράφονταν  και στα λευκά μπαλόνια πάνω από τα κεφάλια τους.

Ολοκληρώθηκε  η πορεία Μνήμης στη Θεσσαλονίκη για τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Αουσβιτς – Μπιρκενάου.  Στο στρατόπεδο Αουσβιτς – Μπιρκενάου θανατώθηκαν 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που ακολούθησε στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ομιλία ενός Γερμανού, εγγονού στρατιώτη Βέρμαχτ που βρέθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και συνέπραξε στα εγκλήματα των Ναζί κατά των Εβραίων αλλά και των Ελλήνων.

pote-750x563
Ποτέ ξανά

«Είμαι βαθιά λυπημένος για ό,τι έκανε η οικογένεια μου»

«Ένας από τους παππούδες μου ήταν στη Θεσσαλονίκη ως στρατιώτης με τη Βέρμαχτ. Αυτό τον κάνει συνυπεύθυνο για τα εγκλήματα που έκαναν οι Γερμανοί εναντίον των Εβραίων και των χριστιανών σε αυτή τη χώρα. Ως μέλος αυτής της πολεμικής ομάδας ο παππούς μου συμμετείχε ενεργά στη δολοφονία αθώων ανθρώπων. Εγώ είμαι εγγονός του και ξέρω πολύ καλά ότι δεν μπορώ να επανορθώσω την αδικία, τη βία και τον θάνατο. Παρόλα αυτά σήμερα στέκομαι μπροστά σας σπάζοντας τη σιωπή και φέρνοντας στο φως της αλήθεια. Είμαι βαθιά λυπημένος για οτιδήποτε έκανε η οικογένεια μου στους ανθρώπους εδώ. Αγαπώ το Ισραήλ και του Εβραίους και δεν θα παραμείνω σιωπηλός στον αντισημιτισμό και στην κοινωνική περιθωριοποίηση» είπε ο Γιούρκεν Χάους μέλος της πρωτοβουλία March of Life.

«Η σιωπή σκοτώνει»

Άλλο μέλος της ίδιας γερμανικής οργάνωσης που πήρε το λόγο ανέφερε:

«Είναι μεγάλη τιμή για μας ως απόγονοι των θυτών να σας συναντούμε στην πορεία μνήμης με την ευκαιρία την αναχώρησης του πρώτου συρμού για το Άουσβιτσ. Περίπου 50.000 Εβραίοι πολίτες της Θεσσαλονίκης απελάθηκαν. Πριν το Ολοκαύτωμα αυτή η πόλη ήταν το κέντρο της ευρωπαϊκής εβραϊκής κοινότητας. Ήταν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Εμείς οι Γερμανοί σας έχουμε στερήσει αυτό το θησαυρό. Όταν η Βέρμαχτ εισέβαλε στην πόλη τον Απρίλιο του 1941 oι Eβραίοι κάτοικοι βασανίστηκαν, ταπεινώθηκαν και δολοφονήθηκαν. Επίσης και Έλληνες δολοφονήθηκαν. Και ήμασταν οι θύτες. Οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Ήρθαν στην Ελλάδα ως στρατιώτες και άφησαν πίσω τους θάνατο και καταστροφές. Όταν επέστρεψαν στις οικογένειες τους μετά τον πόλεμο στις οικογένειες τους δεν μιλούσαν γι’ αυτό και παρέμεναν σιωπηλοί. Μέσω οικογενειακής έρευνας τα εγγόνια τους ανακάλυψαν την ενοχή των προγόνων τους και δεν θέλουν πλέον να παραμένουν σιωπηλοί. Το 2007 γεννήθηκαν το κίνημα της «Πορείας Ζωής».

Ως απόγονοι στρατιωτών της Βέρμαχτ και μελών των Ες – Ες και της αστυνομίας διοργάνωσαν πορείες συμφιλίωσης σε τόπους του Ολοκαυτώματος σε 20 χώρες και σε περισσότερες από 350 πόλεις σε συνεργασία με τους χριστιανούς και τις εβραϊκές κοινότητες. Η «Πορεία Ζωής» θέλει να τιμήσει τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, να φέρει τη συμφιλίωση να προβεί σε δημόσια δήλωση εναντίον του σύγχρονου αντισημιτισμού και να αποκτήσει αδιάσπαστη φιλία με το Ισραήλ. Φυσικά γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ανατρέψουμε το παρελθόν αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Η σιωπή σκοτώνει. Σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός εκδηλώνεται και πάλι σε όλη την Ευρώπη, η φωνή μας είναι σημαντική»

 

* Ο Απόστολος Μαγκαρδάς είναι Πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού (με κατεύθυνση Ιστορία-Αρχαιολογία-Τέχνη) από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Δημόσιας Ιστορίας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: