Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

zaev-tsipras-thumb-large--2-thumb-large
Συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο World Economic Forum, Πηγή: http://www.kathimerini.gr/969256/article/epikairothta/politikh/oloklhrh-h-symfwnia-gia-to-skopiano-pdf.

του Απόστολου Μαγκαρδά *

Δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν Αθήνα και Σκόπια.

Από 20 σελίδες  αποτελείται το κείμενο  που διανεμήθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στη Βουλή  για να ενημερώσει την Ολομέλεια.

Zoran_Zaev_with_Alexis_Tsipras
Ο Ζάεφ με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στην Παγκόσμια Οικονομική Διάσκεψη του 2018, Πηγή: https://www.flickr.com/photos/vladamk/39845712842.

Στο κείμενο της συμφωνίας, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

  1. Το επίσημο όνομα του γειτονικού κράτους θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας«, το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι το σύντομο όνομα.
  2. Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.
  3. Η επίσημη γλώσσα του κράτους θα είναι η «μακεδονική γλώσσα« όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη το 1977 στην Αθήνα , και περιγράφεται στο άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας συμφωνίας.
  4. Tην έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας έχουν oι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας«.
  5. Για τις πινακίδες αυτοκινήτου οι κωδικοί χώρας θα είναι NM και NMK. Για όλους τους άλλους σκοπούς κωδικοί χώρας παραμένουν οι ΜΚ και MKD, όπως αποδόθηκαν επισήμως  από τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης.

Το άρθρο 7 της συμφωνίας αναφέρει:

  1. Τα εμπλεκόμενα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.
  2. Αναφορικά με την Ελλάδα, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της Bόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και η ιστορία, ο ελληνικός πολιτισμός, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
  3. Αναφορικά με την Π.Γ.Δ.Μ. (πρ. Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, ο πληθυσμός, η γλώσσα και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2).
  4. Η Π.Γ.Δ.Μ. σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα της, η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της Π.Γ.Δ.Μ. δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την κουλτούρα, την ιστορία και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.

Στο άρθρο 2 της συμφωνίας προβλέπεται ότι η Ελλάδα δεν θα αντιταχθεί στην ένταξη της γείτονος χώρας υπό το νέο όνομα και τις ορολογίες σε διεθνείς, πολυμερείς, υπερεθνικούς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς που η Ελλάδα είναι μέλος.

Διαβάστε τι περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, στα ελληνικά και στα αγγλικά:

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας στα Ελληνικά ___

Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας στα Αγγλικά ___

* Ο Απόστολος Μαγκαρδάς είναι Τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία του Α.Π.ΚΥ.

ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή, 2018,

http://www.kathimerini.gr/969256/article/epikairothta/politikh/oloklhrh-h-symfwnia-gia-to-skopiano-pdf.

TAGS: ΠΓΔΜΤσίπρας Αλέξης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s