ΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ:ΤΟ AIR SHOW ΜΕ F16 VIPER, ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ F16 VIPER ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

18050112.jpg

Του Απόστολου Μαγκαρδά *

Σε Air Show που έγινε πέρυσι στη Ρόδο εμφανίστηκε το “μαχητικό αεροσκάφος F-16 Viper (οχιά)”,  σύμφωνα με μια σειρά δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες. Το μαχητικό αυτό αποτελεί την τελευταία έκδοση των μαχητικών της τέταρτης γενιάς που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία. Το δημοσίευμα είναι ψευδές.

ΨΕΥΔΕΣ

onalert.gr (αρχική πηγή)

Δημοσίευση στο onalert.gr, dimokratiki.gr, crashonline.gr, pentapostagma.gr, κ.τ.λ., διαβάζουμε:

18050108.jpg

Τι έχει συμβεί;

Το άρθρο του On Alert είναι η αρχική πηγή του ισχυρισμού , o συντάκτης του οποίου μπέρδεψε το Rhode Island των Η.Π.Α. όπου και έλαβε μέρος η επίδειξη με τη νήσο της Ρόδου στην Ελλάδα. Η ίδια ιστοσελίδα, μερικές ώρες αργότερα,  τροποποίησε το σχετικό λάθος αφού μετά από επισημάνσεις σχολιαστών, έγινε αντιληπτό το λάθος.

18050109

Το μοναδικό λάθος του δημοσιεύματος δεν ήταν η τοποθεσία,   ισχυριζόταν πως την επίδειξη εκτέλεσε αεροσκάφος F-16 Viper (στο επίπεδο των οποίων, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα εκσυγχρονιστούν και τα ελληνικά F-16 έπειτα από πρόσφατη απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α.). Στο ακροβατικό σμήνος «F-16 Viper Demonstration Team» ανήκει τo αεροσκάφος του βίντεο (η σελίδα τους στο Facebook εδώ). Αιτία του «μπερδέματος» ήταν η κοινή ονομασία της νέας έκδοση του F-16 και του ακροβατικού σμήνους.

Το παράδοξο της όλης ιστορίας, είναι πως ένα καταφανώς λανθασμένο δημοσίευμα,  με τη γνωστή τεχνική του copy/paste, αναπαράχθηκε  από πολλές ακόμη ιστοσελίδες (ακόμη  τουλάχιστον και από μια ροδιακή), γεγονός που φανερώνει πως στην εποχή του διαδικτύου πάρα πολλές σελίδες δεν ελέγχουν καθόλου τι ανεβάζουν.

18050110-1

Εν κατακλείδι, το ομολογουμένως εντυπωσιακό βίντεο δεν τραβήχτηκε πέρυσι στη Ρόδο, αλλά στο Rhode Island των Η.Π.Α., ενώ δεν ανήκει στην έκδοση «Viper» το εικονιζόμενο αεροσκάφος F-16  (η έκδοση «Viper» δεν έχει καν πετάξει, ακόμη), αλλά πετά με το σμήνος F-16 Viper Demonstration Team.

Πηγές:

  1. Επαχτίτης, Ελληνικά Hoaxes, 2018, http://ellinikahoaxes.gr/2018/05/01/f16-viper-demo-team-not-in-rhodes-but-in-rhode-island.
  2. OnAlert, 2018, https://archive.li/DymV0.
  3. Φούρλα, Δημοκρατική εφημερίδα της Ρόδου, 2018, https://archive.li/HPJjj.
  4. Crash, 2018, https://archive.li/UEovZ.
  5. Πενταπόσταγμα, 2018, https://archive.li/xTiBX.

Tags: ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16,F-16,F-16 VIPER,AIR SHOW RHODES,ΡΟΔΟΣ,ΔΕΛΤΙΟ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s