Με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004

Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος <info@tassospapadopoulos.eu>

tassos-papadopoulos
Απόσπασμα Διαγγέλματος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στις 7 Απριλίου 2004. Πηγή:https://tanea-diaspora.net/2017/04/24/%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%8D.

Το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Ο κυπριακός λαός κλήθηκε το 2004, για πρώτη φορά μέσω ενός δημοψηφίσματος, να εκφράσει την άποψη του για ένα σχέδιο λύσης το οποίο υποβλήθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Υπό την καθοδήγηση του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Ανάν με το συντριπτικό ποσοστό 76% και εξέφρασαν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα την αντίθεση τους σε ένα διχοτομικό και απαράδεκτο σχέδιο, το οποίο διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία και μετέτρεπε το νησί μας σε τουρκικό προτεκτοράτο. Παράλληλα, εξέφρασαν τη βούληση να συνεχίσουν τον αγώνα για μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση, η οποία να απελευθερώνει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή και να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας μας και του κυπριακού λαού.

812d408beae365f87f63a2a35fde52ee
Οι Πρωταγωνιστές σε Ελλάδα και Κύπρο για την επίλυση του Κυπριακού. Πηγή: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/301357/shedio-anan-ennea-hronia-apo-to-istoriko-ohi-tis-kyproy .

Στο Δημοψήφισμα του 2004, ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν απέρριψε τη λύση. Απέρριψε το συγκεκριμένο Σχέδιο. Και παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι η όποια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα πρέπει να έχει σωστό περιεχόμενο. Ένα σωστό περιεχόμενο, που θα διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ένα σωστό περιεχόμενο, που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα σωστό περιεχόμενο, χωρίς ρατσιστικές, διχοτομικές πρόνοιες, χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών. Ένα σωστό περιεχόμενο, που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση όλων των Κυπρίων σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.

Η πολιτική που εφάρμοσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, πέτυχε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβούλιου Ασφαλείας, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στην οποία εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μία βδομάδα μετά το Δημοψήφισμα – και, κυρίως, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο.

Η σημερινή επέτειος, 14 χρόνια μετά, στέλνει ξανά το μήνυμα, εντός και εκτός Κύπρου, ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει και το σθένος και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει να αγωνίζεται για το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστορία του και να αντιστέκεται σε σχέδια, υποχωρήσεις και ενέργειες που υποσκάπτουν την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζουν το κατοχικό ψευδοκράτος.

Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος
24 Απριλίου 2018

Η παρότρυνση του αείμνηστου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου – Βίντεο:

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 24ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004
ΛΕΥΚΩΣΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ – 07/04/2004

Το Ντοκιμαντέρ «Το Δηλητήριο»

του Μακάριου Δρουσιώτη:

* Για την αντιγραφή και την ψηφιοποίηση Απόστολος Μαγκαρδάς (Μεταπτυχιακός Φοιτητής Επικοινωνίας & Νέας Δημοσιογραφίας Α.Π.ΚΥ.)

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s