ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

του Απόστολου Μαγκαρδά *

EUROGROUP
EUROGPOUP. Πηγή: http://www.fortunegreece.com/article/anigi-episimos-i-sizitisi-gia-ena-evropaiko-nomismatiko-tamio.
E.S.M.
EUROPEAN STABILITY MECHANISM (E.S.M.)-ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ. Πηγή: http://www.ert.gr/featured/yper-tis-metatropis-tou-esm-se-evropaiko-nomismatiko-tamio-tassete-o-novotni.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ
Βολφγκανγκ Σόιμπλε (1942-). Πηγή: REUTERS/Hannibal Hanschke,
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/78128/giati-o-soimple-thelei-to-eyropaiko-nomismatiko-tameio-poios-o-rolos-tis-elladas.

“H Ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει ένα Νομισματικό Ταμείο”. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (1942-) όπως αναφέρει η Deutsche Welle [1]. Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό ΤαμείοΕίναι μια ιδέα που συζητιέται εδώ και αρκετό καιρό, δεν είναι εντελώς καινούργια”, κύριος εμπνευστής της είναι ο  Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τον Αντώνη Κλάψη (1978-) διδάσκοντα στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και στο Α.Π.ΚΥ., όπως υποστηρίζει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε [2].  Η ιδέα αυτή,  όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα  Suddeutsche Zeitung του Μονάχου,  άρχισε να κυοφορείται στον Σόιμπλε ήδη από το 2010, όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους [3].

ANTONIS KLAPSIS
Αντώνης Κλάψης (1978-), Διδάσκων Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Πηγή: http://pedis.uop.gr/?teaching=%CE%B1%CE%BD%CF%84%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BB%CE%AC%CF%88%CE%B7%CF%82

 

 

1.Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

E.U.-JUNCKER
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Jean-Claude Juncker, 1954-), Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πηγή: REUTERS/Stefan Wermuth, http://www.cnn.gr/oikonomia/story/108509/protaseis-komision-gia-emvathynsi-eyrozonis-ti-provlepoyn-gia-eyropaiko-nomismatiko-tameio.

Επισήμως η Κομισιόν και η Γαλλία θα προτείνουν να εξελιχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (E.S.M.) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (Ε.Ν.Τ.). Φαίνεται πως υπάρχει μια ευρεία συναίνεση προς αυτήν την κατεύθυνση [4].

ΚΛΑΟΥΣ ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ
Κλάους Ρέγκλινγκ (1950-), Γενικός Διευθυντής E.S.M.
Πηγή: ΕΡΑ
http://www.cnn.gr/oikonomia/story/101591/perissoteres-armodiotites-gia-ton-esm-thelei-o-regklingk.

Από το γερμανικό περιβάλλον προέρχονται οι πιο επιφανείς υποστηρικτές της θέσης για τη δημιουργία του Ε.Ν.Τ.:Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν και ο Κλάους Ρέγκλινγκ (1950-), επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (E.S.M.). Αναφέρει σχετικά η DW Ελπίζουν με ένα E.N.T. να σώσουν την ευρωζώνη[5]. Τάσσεται, υπέρ της μετατροπής του E.S.M. σε ένα Ε.Ν.Τ. και της εξόδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) από τα προγράμματα διάσωσης της Ευρωζώνης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Τ., Έβαλντ Νοβότνι. “Ο E.S.M. θα ήταν πιθανό να μετατραπεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο”, δήλωσε ο Έ.Νοβότνι [6].

EURO
Ευρώ-Euro- €. Πηγή:
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=906157

Σύμφωνα με το καθηγητή κ.Κλάψητο πρόβλημα που θέλει […] να λύσει αυτό το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι ένα κατασκευαστικό λάθος της Ο.Ν.Ε., της νομισματικής ένωσης, του Ευρώ”. Λάθος ήδη από την περίοδο της ίδρυσής της. Στα πλαίσια της νομισματικής ένωσης τα κράτη μέλη της Ένωσης έχουν ένα κοινό νόμισμα το Ευρώ (€), αλλά δεν έχουν κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Συνεπώς το Ευρώ είναι πολύ καλό σε περιόδους ανάπτυξης, αλλά σχετικά ευάλωτο σε περιόδους κρίσεων. Έτσι, επισημαίνει η DW, τίθεται συνεχώς σε κίνδυνο η σταθερή ανάκαμψη, αν λάβει κανείς υπόψη ότι παραμένει υψηλό το χρέος πολλών χωρών, αυξημένα παραμένουν τα τοξικά δάνεια των τραπεζών, ενώ σε κάποιες χώρες μέλη η πολιτική κατάσταση είναι εύθραυστη. Η ιδέα  του Ε.Ν.Τ. έχει ως στόχο να μειώσει τον κίνδυνο νέων κρίσεων. Ο Σόιμπλε με τη δημιουργία του Ε.Ν.Τ. θέλει να καταστήσει ανεξάρτητο το Ευρώ από τις πολιτικές αλλαγές στα κράτη μέλη, ανεξάρτητο από τις εκλογές [7]. Με άλλα λόγια, το Ταμείο θα δρα προληπτικά σε περίπτωση που μια χώρα δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της, όπως αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel [8].

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-COMMISSION
Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.)/Commission Εuropéenne/European Commission. Πηγή: SOOC/Aris Oikonomou http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1301922/europaiko-nomismatiko-tameio-to-2019-proteinei-i-komision

 

2.Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Ε.Ν.Τ.

Ζητήσαμε από τον κ.Κλάψη να μας πει πως θα γίνει η σύσταση, ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες και πως θα λειτουργεί το Ε.Ν.Τ. Ο κ.Κλάψης δήλωσε “Όσο πιο απλά θα μπορούσα να το πω (το Ε.Ν.Τ.) θα είναι ένα είδος Ευρωπαϊκής εμβέλειας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.). Θα είναι ένα Δ.Ν.Τ. αλλά προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά δεδομένα”. Κατά συνέπεια το Ε.Ν.Τ. θα έχει παραπλήσια δομή με αυτή του Δ.Ν.Τ. [9]. Η μετεξέλιξη του E.S.M. σε ένα Ε.Ν.Τ., θα αντικαταστήσει το Δ.Ν.Τ. σε περίπτωση δανειακών προγραμμάτων για κράτη-μέλη της Ευρωζώνης [10].

Πάντως, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η συζήτηση περί μεγαλύτερων αρμοδιοτήτων για το E.S.M. Κανείς δεν αμφιβάλλει, για το ότι αυτές πρέπει όντως να ενισχυθούν. Πλέον το Δ.Ν.Τ. δεν επιθυμεί, όπως στο παρελθόν, να έχει πια τόσο σημαντικό ρόλο και η  Ε.Κ.Τ. θέλει να αποσυρθεί από την μελλοντική εποπτεία χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα. Κατά συνέπεια εάν ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης βρεθεί σε χρηματοδοτικές δυσκολίες, στο κοντινό ή απώτερο μέλλον, δύο θα ήταν πλέον οι αρμόδιοι δρώντες: από κοινού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο E.S.M. για την εποπτεία των προγραμμάτων και ο E.S.M. μόνο για τη διάθεση των δανείων [11].

German Chancellor Merkel talks to Finance Minister Schaeuble during a cabinet meeting in Berlin
Άνγκελα Μέρκελ (1954-) και Βολφγκανγκ Σόιμπλε.
(Πηγή: Reuters)
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/78128/giati-o-soimple-thelei-to-eyropaiko-nomismatiko-tameio-poios-o-rolos-tis-elladas.

Ο κ.Κλάψης μας έδωσε την εκτίμηση του γιατί ο Σόιμπλε θέλει το Ε.Ν.Τ. “Νομίζω ότι είναι μια προσπάθεια Γερμανική, του Σόιμπλε μάλλον περισσότερο να απεξαρτήσει τη διαχείριση του Ευρώ ακόμα περισσότερο από τις εθνικές πολιτικές των επιμέρους κυβερνήσεων, διότι ο Γερμανικός φόβος είναι ότι η ευστάθεια του Ευρώ μπορεί να απειληθεί αν κάποιο/κάποια κράτος/κράτη ασκεί πολιτική η οποία δεν είναι σύμφωνη με τις επιταγές της Ευρωζώνης» [12].   Παρότι σήμερα τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ήδη άρχισαν οι προστριβές για το ποιος θα καταφέρει να έχει τον έλεγχο αυτού του Ταμείου. ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ήδη με τη δημιουργία του Ε.Ν.Τ. φέρεται να επιδιώκει τον παραγκονισμό της Κομισιόν μέσω μιας συμφωνίας με τη γαλλική πλευρά [13].

 

 

3.Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Ν.Τ.

5 EURO
5 EURO. Πηγή: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE, http://www.cnn.gr/oikonomia/story/110839/bundesbank-oxi-stin-eisagogi-episimoy-psifiakoy-nomismatos-gia-tin-eyrozoni.

     

Ο καθηγητής Κλάψης μας ενημέρωσε ότι το Ε.Ν.Τ. “θα χρηματοδοτηθεί προφανώς από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, δηλαδή θα είναι μια παρεμφερής κατάσταση με αυτή που ισχύει σήμερα με τον E.S.M. Φαντάζομαι θα είναι μια παραλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Δ.Ν.Τ., το οποίο επίσης χρηματοδοτείτε από τα μέλη του, […] ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες”. Συνεπώς ο κ. Κλάψης υποθέτει πως κάποια αντίστοιχη μέθοδος θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση του Ε.Ν.Τ. [14]. Περιλαμβάνεται στα σχέδια του Β.Σόιμπλε και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε επαπειλούμενη χρεοκοπία κράτους-μέλους της ευρωζώνης, μια πρόταση με την οποία δεν μπορεί να συμφιλιωθεί και στην οποία δε μπορεί να συναινέσει το Παρίσι [15].

 

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο σχετικά με τη δημιουργία του Ε.Ν.Τ. Δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του μελλοντικού Ταμείου. Βρίσκονται ακόμα σε συζητήσεις οι διάφοροι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να καθορίσουν τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του νέου Ταμείου. Αυτό που θέλει να κάνει το Ε.Ν.Τ., όπως προκύπτει συμπερασματικά από τα παραπάνω, είναι να δώσει τη δυνατότητα πρόληψης κρίσεων από τη μια και διαχείρισης κρίσεων, εφόσον προκύψουν από την άλλη. Αυτό που αλλάζει σίγουρα είναι το μέλλον της Ευρώπης.

To video της συνέντευξης του Αντώνη Κλάψη:

 

Βιβλιογραφικές Πηγές:

[1] CNN Greece, 2017,  http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/78128/giati-o-soimple-thelei-to-eyropaiko-nomismatiko-tameio-poios-o-rolos-tis-elladas.

[2] Συνέντευξη Α.Κλάψη.

[3] CNN Greece, ο.π.

[4] Μπέλλος, Γεωργακόπουλος, Ηλ.εκδ.εφημ. Το Βήμα, 2017, http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=906157.

[5] CNN Greece, ο.π.

[6] Παπαϊωάννου, Ιστοσελίδα Ε.Ρ.Τ., 2017, http://www.ert.gr/featured/yper-tis-metatropis-tou-esm-se-evropaiko-nomismatiko-tamio-tassete-o-novotni.

[7] CNN Greece, ο.π. και Συνέντευξη Α.Κλάψη.

[8] Μπέλλος, Γεωργακόπουλος, Ηλ.εκδ.εφημ. Το Βήμα, 2017, http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=906157.

[9] Συνέντευξη Α.Κλάψη.

[10]CNN Greece, 2017,  http://www.cnn.gr/oikonomia/story/100623/soimple-nai-sti-metexelixi-toy-eyropaikoy-mixanismoy-statherotitas-se-eyropaiko-nomismatiko-tameio.

[11] Διαδ.εφ. News, 2017,  https://www.news.gr/oikonomia/article/771443/o-rolos-tou-esm-meta-tin-aposirsi-dnt-ke-ekt-apo-ta-programmata.html.

[12] Συνέντευξη Α.Κλάψη.

[13] Ηλ.περιοδικό Fortune, 2017, http://www.fortunegreece.com/article/anigi-episimos-i-sizitisi-gia-ena-evropaiko-nomismatiko-tamio.

[14] Συνέντευξη Α.Κλάψη.

[15] Ηλ.περιοδικό Fortune, 2017, http://www.fortunegreece.com/article/anigi-episimos-i-sizitisi-gia-ena-evropaiko-nomismatiko-tamio.

 

 000100001458

* Ο Απόστολος Μαγκαρδάς είναι Μεταπτυχιακός Φοιτητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

 

 

2 σκέψεις σχετικά με το “ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s